Podle výzkumu má více než 70% dětí s autismem alespoň jeden souběžný fyzický nebo duševní problém a 40 % má dva nebo více z nich:
Kromě toho mají děti s autismem 8 krát vyšší pravděpodobnost gastrointestinálních problémů ve srovnání s těmi, kteří jsou tzv. neurotypické. A mezi dospělými s PAS má 26% depresi a 4-35% schizofrenii (ve srovnání s 1,1% běžné populace).
Všechny tyto výzvy a příznaky se mohou pohybovat od mírných až po závažné. A jídlo může mít dopad na závažnost.
Existuje 8–10 různých faktorů, které ovlivňují abnormální mozkové funkce. Je důležité si uvědomit, že jídlo, které jíte, je buď lék, nebo je to jed. Buď pomáhá vašemu mozku, tělu a mysli, nebo jim ubližuje. Zde je 5 nejhorších potravin, kterým je třeba se vyhnout, protože mohou zhoršit symptomy PAS a současně se vyskytujících stavů.
Když se kasein (jeden z mléčných proteinů) smíchá se žaludeční kyselinou, vzniká něco, čemu se říká exorfin. Exorfiny se vážou na místa opioidních receptorů a mohou mít za následek nespočet problémů, např: mozkovou mlhu (brain fog), neschopnost soustředit se a necitlivost vůči bolesti.
Mléko je také problematické, protože je považováno za jedno z nejvíce prozánětlivých potravin ve standardní dietě. Z výzkumů vyplývá, že je zánět silně spojen s autismem a je také běžně spojen s dysfunkcí imunitního systému.
Vyhýbat se čemukoli, co podporuje zánět, je zásadní pro kohokoli s autismem. Ti lidé s PAS, kteří vyřadili ze své stravy mléčné výrobky, začali více mluvit, snížila se jejich hyperaktivita a problémy se střevy byly vyřešeny.
Výzkum ukazuje, že lepek – směs bílkovin nacházejících se v zrnech – pšenice, ječmene, ovsa a žita – může při požití zvýšit systémový zánět. Ve skutečnosti si tělo může vytvářet protilátky proti lepku, které mohou mozek zanítit. Lepek také snižuje dobré bakterie v gastrointestinálním systému, což je spojeno se zvýšenou pravděpodobností pocitu úzkosti, stresu nebo deprese. Spojení střeva a mozku u autismu je jisté.
Zdá se, že lepek zvláště negativně ovlivňuje fungování mozečku. Nachází se v zadní části mozku, mozeček je zapojen do motorické a myšlenkové koordinace a je nezbytný pro zpracování komplexních informací.
Kukuřice má ze všech zrn nejméně zdravý profil mastných kyselin (vysoký obsah omega-6 mastných kyselin, které podporují zánět, ve srovnání s omega-3 mastnými kyselinami, které působí protizánětlivě). Ano, čtete dobře, ZRNĚ. Kukuřice NENÍ zelenina. Bylo zjištěno, že kukuřice je živnou půdou pro houby. Kukuřice jednoduše není pro zdraví prospěšná.
Cukr je nejen prozánětlivý, ale také návykový. Výzkum v Plos One také ukazuje, že děti s autismem, které také trpí gastrointestinálními potížemi, mají špatný metabolismus cukrů. Vědci u těchto dětí zjistili nedostatky v hladinách enzymů a transportérů zapojených do trávení cukrů. Vyhýbání se cukru a rafinovaným sacharidům a zvyšování spotřeby libových bílkovin může dramaticky zlepšit koncentraci a úsudek a snížit impulzivitu.
Studie z roku 2019 naznačuje, že nárůst autismu může souviset s konzervačními látkami obsaženými ve zpracovaných potravinách. Jiný výzkum poukazuje na možnou souvislost mezi příznaky autismu a umělými přísadami obsaženými v potravinách. Vyhněte se všem přísadám, konzervantům, barvivům a umělým barvivům , umělým aromatům a umělým sladidlům. Ačkoli tyto věci nejsou ve skutečnosti „potraviny“, jsou bohužel v mnoha potravinách, i tam, kde vás opravdu překvapí.
Pokud vy nebo váš blízký máte PAS, je obzvláště důležité věnovat zvýšenou pozornost konzumovaným potravinám.
Photo by Ksenia Makagonova on Unsplash