Květákové tortilly se semínkovou magií :)

Toužíte po tortillách, ale chcete jíst zdravě a lehce? Mám pro vás řešení, které změní váš pohled na bezlepkové a nízkosacharidové pečení. Zapomeňte na mouku a pojďte se se mnou ponořit do světa květákových tortill! Tento recept není jen o skvělé chuti, ale je doslova nabitý vlákninou, zdravými tuky a protizánětlivými superpotravinami, jako jsou lněná a chia semínka.

Jedná se o dokonalý příklad jídla z kategorie Clean-KetoPegan diety, které si zamilujete pro jeho jednoduchost a výjimečné nutriční hodnoty. A co víc? Budete překvapeni, jak snadno se s těstem pracuje!


Doba přípravy: 20 minut Doba pečení: 20-30 minut Počet porcí: 4

Ingredience:

  • cca 450 g dušeného květáku – ten je základem, musí být dokonale měkký!
  • 1/4 šálku (cca 30 g) jemně mletých lněných semínek – skvělý zdroj omega-3 a pojivo.
  • 3 lžíce chia semínek – přidají vlákninu a pomohou s texturou.
  • 1 změklá sušená švestka – volitelné, ale dodá těstu jemnou nasládlost a další dávku vlákniny.
  • 2-3 šálky fazolové mouky (z černých fazolí, bílých fazolí, cizrny) – klíč k perfektní konzistenci.
  • Špetka soli
  • Koření dle chuti (např. uzená paprika, římský kmín, česnekový prášek) – pro výraznější chuť, kterou si tortilly zaslouží.

Postup přípravy:

  1. Magický základ: V kuchyňském robotu nebo mixéru důkladně rozmixujte dušený květák, lněná semínka a chia semínka. Pokud používáte sušenou švestku, přidejte ji hned teď. Cílem je vytvořit hustou a hladkou kaši.
  2. Vytvoření těsta: Přendejte směs do misky a postupně přisypávejte fazolovou mouku. Pečlivě promíchávejte a hněťte, dokud nevznikne relativně suché těsto, které připomíná konzistenci těsta na klasické kukuřičné tortilly. Věřte svým rukám a přidejte tolik mouky, kolik je potřeba, aby se těsto nelepilo, ale zůstalo pružné.
  3. Tvarování: Rozdělte těsto na menší kuličky. Na pomoučené pracovní ploše (ideálně fazolovou moukou, aby se nepřilepilo) vyválejte placky o průměru asi 15-20 cm. Pro dokonalý výsledek můžete použít i pečicí papír, abyste předešli lepení.
  4. Pečení: Vložte tortilly na rozpálenou suchou pánev a smažte z každé strany dozlatova. Dbejte na to, aby se příliš nespálily. Chcete-li je extra křupavé (a nedovolíte, aby byly vláčné), můžete je po opečení z obou stran položit na plech vyložený pečicím papírem a dopéct v troubě předehřáté na 200 °C po dobu asi 5-10 minut, dokud nejsou dokonale křupavé.
  5. Servírování: Tyto tortilly jsou skvělé pro plnění. Rozprostřete např. tenkou vrstvu fazolové pasty, navrch přidejte domácí salsu, nakrájená rajčata, kousky avokáda a jemně nastrouhaný křupavý salát. Srolujte a vychutnávejte si zdravé a chutné jídlo!

Jsem specialista v oblasti funkční výživy. Pomáhám lidem, od prenatálního věku až po pokročilý důchodový věk, najít vhodný výživový styl a velmi často i řešení jejich zdravotních problémů skrze správně volenou stravu. Svou práci již vnímám jako poslání – díky ní mohu dělat lidi zdravější a šťastnější! Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *