ARFID aneb zúžení výběru potravin na minimum :(

ARFID je zkratka pro Avoidant Restrictive Food Intake Disorder. Jde o poruchu příjmu potravy, kdy je omezován druh a množství potravy a seznam přijímaných potravin se často časem zužuje.

CO ŘÍKAJÍ FAKTA?

  • ARFID často vede ke špatnému růstu, zdravotním problémům a nedostatku živin . To ale neznamená, že všechny děti s ARFID jsou hubené. Ve skutečnosti většina dětí s autismem a ARFID nemá podváhu. Pokud dítě jí pouze zpracované potraviny, může se stát problémem nadváha nebo obezita.
  • ARFID je častější u mužů, mladších chlapců (4–9 let) a dětí s poruchou autistického spektra. Odhaduje se, že více jak 21 % dětí s autismem má ARFID.
  • ARFID se liší od obecného vybíravého stravování 1 hlavním rozdílem – je extrémnější. Dítě s ARFID se může vyhýbat celým skupinám potravin, jejich růst a hmotnost je často drasticky ovlivněna úzkostnými, nebo obsedantně-kompulzivními tendencemi. Lidé s ARFID mají také často špatnou chuť k jídlu nebo nemají zájem o jídlo.

ARFID není způsoben nedostatkem dostupného jídla nebo kulturními stravovacími potravinovými praktikami.

MOŽNÉ KOŘENOVÉ PŘÍČINY

Na rozdíl od jiných poruch příjmu potravy není touha změnit velikost nebo tvar těla pro člověka s ARFID motivačním faktorem. Motivací je typická nechuť nebo úzkost spojená se smyslovými charakteristikami jídla včetně vůně, pocitu/textury, chuti nebo vzhledu (tvar, barva atd.).

Jídlo a stolování je velmi senzoricky bohatá činnost. Ergoterapeut může u dítěte vyhodnotit poruchu smyslového zpracování.

ARFID má také často kořeny ve strachu v důsledku traumatických zkušeností. Pokud například dítě v minulosti zvracelo nebo se dusilo, může se bát, že se to bude opakovat. V případě dušení se dítě může omezit na konzumaci pouze měkkých potravin nebo potravin s kaší, aby se mohlo objevit riziko udušení.

Z toho plyne otázka – je dítě schopno potravu dostatečně rozžvýkat? Má nějaké potíže s polykáním (dysfagie)? Jedna studie prokázala dysfagii u 60 % pacientů. Žvýkací a polykací potíže jsou u dětí s PAS velmi časté a mohou být vyhodnoceny logopedem.

Dalším aspektem, který je třeba zvážit, je hypotonie (nízký svalový tonus) . Hypotonie může ovlivnit schopnost dítěte žvýkat a polykat a může také ovlivnit, zda má dítě dostatek energie a vytrvalosti, aby se v době jídla nakrmilo. Dítě s nízkým tonusem může mít potíže s podporou svého trupu při jídle. Rodiče mohou pomoci svým dětem tím, že si zapamatují pravidlo 90, 90, 90. To znamená, že by měla být pevná opora pod nohama dítěte a úhel 90 stupňů v kotnících dítěte, 90 stupňů v kolenou , 90 stupňů v kyčlích.

Další potenciální hlavní příčinou ARFID může být BOLEST. Pokud má dítě po jídle bolesti, může si jídlo spojovat s bolestí a projevovat o jídlo malý zájem.

Bolest může také pramenit z citlivosti na jídlo, která přináší gastrointestinální potíže. Použití testu citlivosti na potraviny, jako je test uvolňování mediátoru (MRT), může být užitečné při určování toho, zda nějaké potraviny mohou způsobovat bolest.

Výzkum ukazuje, že lidé s ARFID často nekonzumují dostatek následujících živin. Tyto je nesmírně důležité kontrolovat, zda-li je jich v jídelníčku opravdu dostatek:

  • Vlákniny

Nedostatek živin se může projevit jako únava, řídnutí vlasů, lámavé nehty, vředy a praskliny v ústech, ekzémy , nízký svalový tonus, křehké kosti, špatný spánek, ztráta zraku a mnoho dalších vážných příznaků.

CHRONICKÁ ZÁCPA

Strava selektivních jedlíků má tendenci sestávat z potravin, které mají extrémně nízký obsah vlákniny, jako jsou zpracovaná a rafinovaná zrna, jídla určená do mikrovlnné trouby, balené svačiny a smažená jídla.

Bez vlákniny není trávicí systém schopen správně fungovat. Výsledkem toho je pak velmi často zácpa.

Zácpa se dá zvládnout dietou! Nepodávejte (nikdy dlouhodobě) léky, pokud jste nezkusili dietní pomoc.

Jedna věc, která může pomoci vybudovat dětskou chuť k jídlu, je RUTINA, pokud jde o jídlo a svačiny. Doporučuje se struktura se 3 jídly a 1 nebo 2 svačinami každý den, obvykle ve stejnou dobu a na stejném místě.

JAK DÍTĚ PODPOŘIT

  • Vyvarujte se většímu nátlaku na své dítě, aby jedlo nebo kousalo, Jídlo by mělo být klidné a bez stresu. Dítě se bude cítit pohodlněji a bude ochotně zkoumat.
  • Důsledné vystavování dítěte potravinám, zejména těm nepreferovaným, je zásadní ve snaze pomoci dítěti se rozjíst. Nezapomeňte pravidelně nabízet nová jídla, nové alternativy oblíbených jídel a potravin.
  • Zapojení dítě do vaření. Rodiče nebo pečovatelé mohou zapojit dítě do zahradničení, nakupování potravin.
  • Staré přísloví „nehrajte si s jídlem“ neplatí, pokud jde o vybíravé jedlíky a ARFID. Hra s jídlem je super! Hraní si s jídlem a seznamování se s každým z nich znamená, že se děti méně bojí nových potravin.
  • Neexistuje žádný standardizovaný přístup k léčbě ARFID. Dosavadní možnosti léčby zahrnují trénink rodičů/rodinné přístupy, kognitivně behaviorální terapie s odborníkem na duševní zdraví, intenzivní programy pro pacienty často nabízené v nemocnicích a léky určené ke zvýšení chuti k jídlu.

GENETIKA A ARFID

Odhady naznačují, že až 17 % rodičů autistických dětí je také vystaveno zvýšenému riziku ARFID, což představuje celoživotní riziko poruchy příjmu potravy.

VÝŽIVA A ARFID

  • Jiná studie uvedla, že mezi dětmi, které měly PAS a závažnou potravinovou selektivitu, pečovatelé uvedli, že 67 % vzorku vynechalo zeleninu a 27 % nechalo ovoce. 78% pak konzumovalo stravu s rizikem pěti nebo více nedostatků základních mikroelementů ( např. vitamín D, vláknina, vitamín E a vápník).

Jsem specialista v oblasti funkční výživy. Pomáhám lidem, od prenatálního věku až po pokročilý důchodový věk, najít vhodný výživový styl a velmi často i řešení jejich zdravotních problémů skrze správně volenou stravu. Svou práci již vnímám jako poslání – díky ní mohu dělat lidi zdravější a šťastnější! Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *