HRÁŠKOVÁ

Krásně zelená jednoduchá polévka provoněná mátou a petrželkou, která je hotová do 20 minut. Hrášek je zástupcem luštěnin, luštěniny mají obrovský přínos pro zdraví, nejen proto, že jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, ale třeba i proto, že jsou obrovským zdrojem vlákniny = krmení pro hodné bakterie v našem trávicím traktu.

Dejme luštěninám prostor na talíři alespoň 3x v týdnu.

INGREDIENCE:

  • 1 menší cibule
  • 1 menší pórek
  • 1 větší stroužek česneku nakrájený na menší kousky
  • 1 středně velká brambora oloupaná a nakrájená na kostky
  • vývar zeleninový 600 ml (a více dle potřeby, každý má polévku rád jinak hustou)
  • mražený/ čerstvý hrášek 300 g
  • čerstvá petrželka 100 g
  • máta čerstvá 2 menší snítky (nebo špetka sušené)
  • kokosová smetana 100 ml
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • sůl
  • pepř
  • špetka oregana a tymiánu
  • dozdobení dulse/ nori vločkami nebo třeba klíčky

POSTUP:

Ve středně velkém hrnci pod pokličkou poduste ve trošce vody cibuli, pórek a česnek (stačí 3 min, pozor, aby se Vám zelenina nepřipálila, jde o to, aby byla měkká). Přidejte pokrájenou bramboru, hrášek, vývar kokosovou smetanu a popřípadě trochu vody. Přiveďte k varu a vařte zhruba 10 minut. Přidejte jemně nakrájenou petrželku, mátu a polévku promixujte tyčovým mixérem. Dochuťte kořením.

Servírujte jen tak, nebo polévku dolaťte tím, co mají Vaše děti rády – vařený brambor? Bezlepková těstovina? Kousky opečeného bezlepkového chleba? Kousky masíčka či vajíčka?

Jsem specialista v oblasti funkční výživy. Pomáhám lidem, od prenatálního věku až po pokročilý důchodový věk, najít vhodný výživový styl a velmi často i řešení jejich zdravotních problémů skrze správně volenou stravu. Svou práci již vnímám jako poslání – díky ní mohu dělat lidi zdravější a šťastnější! Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *