MÁ VAŠE DÍTĚ DOSTATEK ŽELEZA?

Anémie z nedostatku železa, jeden z nejběžnějších nutričních deficitů na světě, může způsobit příznaky, jako je například únava, pomalý růst nebo PICA (konzumace nepotravinových položek – všelijaké drobečky ze země, písek z pískoviště apod.). O případnou suplementaci železa by se pak měli obzvlášť zajímat ti, kteří nekonzumují maso.

RYCHLÁ FAKTA

  • Nedostatek železa celosvětově postihuje více než 25 % populace.
  • Železo je nezbytným minerálem pro růst a vývoj člověka. Železo je životně důležité pro tvorbu hemoglobinu, což je protein v červených krvinkách, který přenáší kyslík z plic do zbytku těla.
  • Existují dva typy železa: hemové a nehemové.
    • Hemové železo se nachází v živočišných zdrojích, jako je maso, drůbež, mořské plody a ryby. Tento typ železa se vstřebává nejefektivněji.
    • Nehemové železo se nachází v potravinách rostlinného původu, jako jsou fazole, obiloviny, zelenina, ovoce, semena a ořechy.
  • Potraviny a nápoje obsahující vitamín C zvyšují množství železa, které vstřebáváme, zatímco konzumace potravin nebo nápojů obsahujících vápník vstřebávání snižuje. Káva, čokoláda a čaj také dramaticky snižují vstřebávání železa, pokud se konzumují ve stejnou dobu jako zdroje železa.
  • Feritin je název pro železo uložené v játrech. Při testování nedostatku železa je vždy dobré testovat feritin spolu s typickým panelem železa. 
  • Další běžné laboratorní hodnoty používané ke stanovení hladin železa jsou hemoglobin, hematokrit, MCV, celková vazebná kapacita pro železo a transferin. 
  • Pica je spojena s nízkou hladinou zinku a/nebo železa. Příznaky zahrnují touhu po jezení nejedlých předmětů, jako je špína, hlína, písek nebo třeba led.

POTRAVINOVÉ ZDROJE ŽELEZA

Živočišné (hemové) zdroje:

  • Hovězí nebo kuřecí játra (ty však opravdu nedoporučuji jíst, jsou zdrojem nevhodných tuků, zbytků antibiotik a jiných nechtěných látek)
  • Škeble, mušle a ústřice
  • Hovězí
  • Drůbež
  • Vepřové maso (opět nedoporučuji jíst z důvodu vysokého objemu nevhodných tuků, které jsou „uložišti“ škodlivin)
  • Ryby (sardinky, halibut, treska jednoskvrnná, losos, tuňák atd.)

Rostlinné (nehemové) zdroje

  • Fazole a čočka
  • Tofu (avšak nedoporučuji konzumaci – jeden z největších alergenů)
  • Tmavá listová zelenina (jako špenát, všechny možné druhy salátů)
  • Datle
  • Pečená brambora

DOPORUČENÝ PŘÍJEM

Tato doporučení jsou založena na doporučené dietní dávce (DDD), což je průměrná denní úroveň příjmu dostatečná pro splnění nutričních doporučení téměř všech (97-98 %) zdravých jedinců.

Muži

  • 1-3 roky: 7 mg
  • 4-8 let: 10 mg
  • 9-13 let: 8 mg
  • 14-18 let: 11 mg
  • 19+ let: 8 mg

Ženy

  • 1-3 roky: 7 mg
  • 4-8 let: 10 mg
  • 9-13 let: 8 mg
  • 14-18 let: 15 mg
  • 19-50 let: 18 mg
  • 51+ let: 8 mg

NEDOSTATEK ŽELEZA

Protože tělo ukládá železo v játrech, svalech, slezině a kostní dřeni, příznaky nedostatku železa se často objevují dlouhodobě, nikoli krátkodobě. Kdykoli se zásoby železa sníží, začnou se objevovat příznaky. Nedostatek železa se nazývá anémie z nedostatku železa

Mezi běžné příznaky nedostatku patří:

  • Únava
  • Závrať
  • Dušnost
  • Citlivost na chlad
  • Bolesti hlavy
  • Mdloby při postavení (ve vážných případech)
  • Problémy se spánkem
  • Syndrom neklidných nohou

Mezi rizikové faktory nízkého obsahu železa patří:

  • Špatný příjem stravy
  • Omezená strava (veganská nebo vegetariánská strava)
  • Poruchy zažívacího traktu ovlivňující vstřebávání živin
  • Nedostatek kyseliny chlorovodíkové v žaludku
  • Chronická onemocnění, jako je revmatoidní artritida nebo zánětlivé onemocnění střev

TOXICITA

Toxicita železa může být smrtelná. Ve skutečnosti je to hlavní příčina úmrtí na otravu u dětí mladších 6 let. Užívání vysokých dávek železa může způsobit nevolnost nebo gastrointestinální potíže (zejména na prázdný žaludek), zácpu, zvracení nebo mdloby. Vysoký příjem železa může snížit vstřebávání zinku.

TESTOVÁNÍ HLADINY ŽELEZA

Často je železo testováno pouze jedním krevním testem, což není přesné vyjádření hladiny železa. Chcete-li získat co nejpřesnější informace, požádejte svého pediatra, aby provedl následující:

  • Sérové železo – odpovídá zásobám železa v organismu. Feritin je hlavní skladovací bílkovina pro železo mimo buněk.
  • Celková kapacita vazby železa (VKFE) – měří se množství železa, které může být přenášeno v krvi transferrinem. Transferrin je bílkovina, která přenáší železo ze střev k buňkám, které ho potřebují. Váš organismus tvoří transferrin v závislosti na potřebě železa; pokud jsou zásoby železy nízké, tvoří se málo transferrinu a naopak. U zdravých jedinců je zhruba jedna třetina vazebných míst transferrinu používána k transportu železa. Toto číslo se nazývá saturace transferinu.
  • Sérový feritin (ten je obzvláště důležitý, protože nám ukazuje zásoby železa v játrech!

DOPLŇKY

Doplňky železa mohou pomoci obnovit hladinu rychleji než jen samotná dieta. Tip: užívejte doplněk železa v oddělenou dobu od multivitaminu, protože vápník snižuje vstřebávání. Káva, čaj a mléko také snižují vstřebávání železa.

Moc doporučuji doplňky ve formě spreje – tyto doplňky stravy nemají za následek zácpu a bolavé bříško a jejich vstřebání do organismu je velmi rychlé a efektní.

Další tipy na doplnění:

  • Konzumujte vitamín C současně s doplňkem železa (doplněk vitaminu C nebo jednoduše kus ovoce/ fresh/ smoothie)
  • Vyhněte se konzumace vápníku (mléčné výrobky, doplňky stravy, potraviny s vysokým obsahem vápníku ) přibližně ve stejnou dobu jako jídlo s vysokým obsahem železa nebo užívání doplňků železa)
  • Výzkumy ukazují, že průměrné hodnoty hemoglobinu a feritinu jsou u dětí s autismem výrazně nižší, což je v této populaci běžné.
  • Nedostatek vitaminu D a železa je častější u dětí s PAS.
  • Nedostatek železa by mohl ohrozit budoucí poruchy komunikace a chování dětí s autismem.
  • Děti s Aspergerovým syndromem mají nižší míru nedostatku železa než děti s autismem.
  • Nízká hladina železa během těhotenství může zvýšit riziko poruchy autistického spektra pro dítě.
Jsem specialista v oblasti funkční výživy. Pomáhám lidem, od prenatálního věku až po pokročilý důchodový věk, najít vhodný výživový styl a velmi často i řešení jejich zdravotních problémů skrze správně volenou stravu. Svou práci již vnímám jako poslání – díky ní mohu dělat lidi zdravější a šťastnější! Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *