OPEČENÁ DÝŇOVÁ SEMÍNKA

Proč jíst dýňová semínka?

Dýňová semínka obsahují mangan, tryptofan (esenciální aminokyselina, lidské tělo ho neumí syntetizovat), hořčík, měď, fosfor, zinek, železo, spoustu bílkovin, omega mastné kyseliny a také menší množství vitamínů skupiny B a vitamin A.

Aby toho „proč“ nebylo náhodou málo :)

  • semínka obsahují řadu antioxidantů
  • mají protizánětlivé účinky
  • pomáhají s redukcí toxinů v těle díky diuretickým účinkům a již zmíněné antioxidační aktivitě
  • stimulují oběh a podporují enzymatické a metabolické procesy
  • mají uklidňující účinek, podporují zdravý spánek (hořčík, tryptofan)
  • působí jako prevence osteoporózy (díky zinku, vápníku, mědi a jiných minerálů, které zvyšují hustotu kostí)
  • fytosteroly v nich obsažené snižují hladinu LDL cholesterolu, zabraňují tak tvorbě krevních sraženin a ateroskleróze, čímž se snižuje riziko srdečních infarktů a mrtvice
  • zvyšují počet červených krvinek v těle (měď)

Jak s nimi naložit?

  • Do müsli směsí na snídani
  • zapéci do chleba
  • do pomazánek
  • do salátů
  • do polévek na dozdobení
  • jen tak – doporučuji pražené – krásně uspokojí velké i malé křupálky

Jak na to?

Rozehřejte si pánev na vysokou teplotu, vsypte do ní oloupaná dýňová semínka a zhruba 3-5 minut převalujte/ pomalu míchejte semínka na pánvičce. Začnou se nafukovat, tu a tam praskat. Jakmile jsou všechna nafouknutá, sundejte je z pánvičky a nechte vychladnout.

Semínka můžete trochu osolit či dochutit oblíbeným kořením.

Jsem specialista v oblasti funkční výživy. Pomáhám lidem, od prenatálního věku až po pokročilý důchodový věk, najít vhodný výživový styl a velmi často i řešení jejich zdravotních problémů skrze správně volenou stravu. Svou práci již vnímám jako poslání – díky ní mohu dělat lidi zdravější a šťastnější! Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *