Jáhlová kaše má pro děti s podobnými potížemi mnoho benefitů. Je skvělým doplňkem jídelníčku, protože je nejen lehce stravitelná, ale má i řadu dalších výhod.
Proč je jáhlová kaše vhodná
Bezlepková a bezmléčná: To je klíčové pro děti s autoimunitními problémy, jako jsou ty zmíněné. Jde o dietní základ, který nedráždí střeva.
Šetrná pro trávení: Na rozdíl od luštěnin nebo celozrnných obilovin neobsahuje hrubou vlákninu, která by mechanicky dráždila zanícenou střevní sliznici.
Nízký glykemický index: Jáhly uvolňují energii postupně, což pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi. To je důležité pro minimalizaci výkyvů nálad a neurologické stability nejen u hyperaktivních dětí.
Zdroj minerálů: Jáhly jsou bohaté na hořčík, který je nezbytný pro správnou funkci nervového systému a může pomoci při zklidnění. Obsahují také železo, které je důležité pro krvetvorbu, a draslík.
Regenerace střev: Jáhly obsahují látky, které podporují růst prospěšných střevních bakterií. To napomáhá obnově mikrobiomu a celkovému zdraví střev.
Vydatný zdroj energie: Přestože jsou lehce stravitelné, jáhly jsou syté a dodávají dostatek energie pro aktivní dítě. Kaše připravená s olejem a popřípadě i s dalšími přísadami dodá pocit zasycení na delší dobu.
Recept na jáhlovou kaši
Ingredience:
1 hrnek jáhel
3-4 hrnky vody (nebo tolerovaného rostlinného mléka, např. rýžového)
Trocha olivového oleje (1-2 lžičky)
Špetka soli
Volitelné: malá porce rozmixovaného ovoce, které dítě toleruje (např. banán, dušené jablko)
Postup:
Propláchnutí jáhel: Jáhly důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, abyste je zbavili přirozené hořkosti. Můžete je také spařit horkou vodou.
Vaření: Přesypte jáhly do hrnce a přilijte vodu. Přidejte špetku soli a vařte na mírném ohni za občasného míchání.
Doba vaření: Jáhly vařte přibližně 15-20 minut, dokud nenasáknou všechnu tekutinu a nezměknou.
Rozmixování: Uvařené jáhly nechte trochu vychladnout a poté je rozmixujte (třeba tyčovým mixérem), dokud nedosáhnete hladké konzistence kaše.
Dokončení: Přidejte olivový olej. Můžete přidat i trochu dušeného jablka nebo banánu.
Poznámky:
Konzistence: Pokud je kaše příliš hustá, můžete ji zředit trochou horké vody.
Vydatnost: Pro zvýšení vydatnosti a pocitu sytosti můžete přidat trochu mandlového másla (pokud je tolerováno) nebo lněného semínka (pouze v období remise, ne při akutním zánětu).
Jsem specialista v oblasti funkční výživy. Pomáhám lidem, od prenatálního věku až po pokročilý důchodový věk, najít vhodný výživový styl a velmi často i řešení jejich zdravotních problémů skrze správně volenou stravu.
Svou práci již vnímám jako poslání – díky ní mohu dělat lidi zdravější a šťastnější! Můj příběh si přečtěte zde >>
Na stránkách používáme soubory cookies. Některé jsou nezbytné pro fungování stránek, jiné nám umožňují poskytnout vám lepší zkušenost při návštěvě našich stránek nebo zobrazování reklamy, pomáhají nám analyzovat návštěvnost a stránky zlepšovat. Více informací
Cookies jsou malé soubory, které se dočasně ukládají ve vašem počítači a pomáhají nám k lepší uživatelské zkušenosti na našich stránkách. Cookies používáme k personalizaci obsahu stránek a reklam, poskytování funkcí sociálních sítí a k analýze návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních sítí, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb.
Ze zákona můžeme na vašem zařízení ukládat pouze soubory cookie, které jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme vaše svolení. Budeme vděční, když nám ho poskytnete a pomůžete nám tak, naše stránky a služby zlepšovat. Svůj souhlas s používáním cookies na našem webu můžete samozřejmě kdykoliv změnit nebo odvolat. Více informací