ZAPOJTE SVÉ DÍTE DO PROCESU PŘÍPRAVY JÍDLA

Věděli jste, že pomoc při vaření a přípravě jídel může zvýšit pohodlí při zkoušení nových potravin, chutí a textur a odklonit děti od nechtěných vybíravých stravovacích tendencí?

Pojďme se spolu podívat, s čím by nám tak naše dítě mohlo v kuchyni vypomoci:

Vaření pro děti ve věku 2-3 let

  • Salátové listy a další zeleninu sušit v manuální odstředivce na salát
  • Uklízet příbory z myčky
  • Míchat jídla, která nejsou horká
  • Pomáhat při přípravě bramborové kaše

Vaření pro děti ve věku 4–5 let

  • Prostřít stůl
  • Škrábat mrkve, okurky
  • Mletí masa/ příprava domácích těstovin na manuálním mlýnku
  • Krájet banán nožem na máslo
  • Rozbíjet vejce při pečení apod.

Vaření pro děti ve věku 6–7 let

  • Nalévání tekutin
  • Příprava domácích zmrzlin a nanuků
  • Měření přísad
  • Krájení a vydlabávání avokáda
  • nachystat příbory na stůl
  • příprava overnight ovesné kaše/ nočního smoothie
  • obalování řízečků

Vaření pro děti ve věku 8–9 let

  • Funkční použití otvíráku na konzervy
  • Výroba obložených chlebů a wrapů

Vaření pro děti od 10 let

  • Krájení a napichování potravin
  • Použití trouby a sporáku
  • Příprava lívanečků
  • Příprava jídla podle jednoduchých receptů

Výživa batolat

Pro batolata je důležité, aby jídla byla zábavná a přitažlivá. Jedním ze způsobů je začlenění zábavných tvarů, které mohou pojmenovat, poznat, hrát si s nimi na talíři. Pomocí tvořítek/ formiček na cukroví můžete vykrajovat ovoce a zeleninu, vytvářet obličeje zvířat aj. Batolata rádi používají k jezení své nenechavé prstíky a mohou si díky nim důkladně užít např. zdravý mini piknik vyrobený z různých druhů a tvarů zeleniny a ovoce.

Tip: Udržujte porce malé, zvláště u nových potravin, abyste zabránili přetížení smyslů/ strachu ochutnat nové.

Výživa dospívajících

Pro náctileté a dospívající, můžete připravovat zdravé koktejly/smoothie, můžete vytvářet domácí jídla podobná možnostem rychlého občerstvení se zdravějším nádechem, jako jsou domácí hranolky, kuřecí nugety, vlastní burgery atd., a nechte je, aby se podíleli na výrobě jídla v kuchyni, aby se cítili zapojeni do procesu a vytvořili si zdravé návyky. Pro vybíravé jedlíky je neustálé vystavování procesu přípravy nesmírně důležité, aby jim pomohlo získat pohodlí a obeznámit se s novými potravinami, které dříve neměli rádi nebo nebyli ochotni je vyzkoušet.

Abychom pomohli dětem a dospívajícím pomoci dosáhnout jejich maximálního potenciálu, je důležité i nadále zkoušet nové zdravé potraviny na podporu zdravých návyků.

Zpracované, sladké potraviny jsou spojeny s poruchami pozornosti a zánětem mozku.

Začleněním ovoce, zeleniny, opravdu celozrnných potravin (pohanka, jáhly, kroupy, quinoa,..), zdravých tuků a kvalitních bílkovin můžeme pomoci zánět vyléčit a podpořit zdravý mozek a kognitivní funkce.

Jsem specialista v oblasti funkční výživy. Pomáhám lidem, od prenatálního věku až po pokročilý důchodový věk, najít vhodný výživový styl a velmi často i řešení jejich zdravotních problémů skrze správně volenou stravu. Svou práci již vnímám jako poslání – díky ní mohu dělat lidi zdravější a šťastnější! Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *