Palmový cukr/ kokosový cukr se získává z kokosových palem a z cukrové palmy Arenga pinnata.
Jak se cukr z palem získává?
Nektar z palem je každé ráno sbírán a vařen v obrovských hrncích přímo na plantážích dokud se nepřemění na lepkavý cukr. Poté se hmota spojí, zabalí do celofánu a uloží do velkých kontejnerů. Vzhledem k tomuto procesu je barva, konzistence, chuť a sladkost odlišná várka od várky, i pokud jde o stejného výrobce. Barva může být od krémové po karamelově hnědou a konzistence od jemného prášku po hmotu tvrdou jako kámen, podle toho jak dlouho se nektar vařil. Chuť cukru také závisí na druhu palmy, době sklizně a teplotě, při které je nektar zpracováván.
Proč používat palmový cukr?
Palmový cukr je čistě přírodní, nerafinovaný.
Rafinovaný cukr prochází při své výrobě procesem bělení, tedy chemickým procesem, při němž je cukr zbaven veškerých minerálních látek a důležitých vitamínů, především také zbytkové melasy, která cukr obohacuje o cenné minerály.
Palmový cukr tedy obsahuje mnoho vitamínů a minerálů jako draslík, zinek, železo a vitamíny B1, B2, B3 a B6. Má velmi bohatou karamelovou chuť. Bílý cukr lze v každém jídle nahradit palmovým cukrem. Zlepšíte chuť jídla a zvýšíte jeho nutriční hodnotu. Palmový cukr má také velmi nízký glykemický index na rozdíl od třtinového nebo řepného cukru.
Je tu ale jedna menší nevýhoda … cena.
Rafinovaný cukr je levnější, protože je masově vyráběn v cukrovarech, výroba palmového cukru je trochu obtížnější. Sbírat nektar z palem je náročná práce a přeměna nektaru na krystalky cukru zkrátka nějakou dobu trvá. Věřím, že vám zachutná a už nebudete chtít jiný, jeho lehce karamelová chuť je naprosto báječná!
A protože je tento cukr zásaditý, nemusíte se ho bát použít, tělu udělá jen dobře.
Zdroj: http://www.thaifoodandtravel.com/ingredients/palmsug.html