KRÉMOVÁ KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

Tato květáková polévka je opravdu rychlá a snadná a krásně krémová. 

K její přípravě je třeba vysokorychlostního silného mixéru, pokud jej nemáte , nevadí. Namočte si kešu na alespoň 4 hodiny předem do vody – hezky změknou a půjdou snadno rozmixovat.

INGREDIENCE:

  • 1 lžíce kokosového oleje nebo sádla (tuk však není nutný, opékání zeleniny můžete klidně přeskočit a zeleninu uvařit s ostatními ingrediencemi rovnou ve vývaru)
  • 2 stroužky drceného česneku 
  • 2 hrnky (200 g) nakrájeného pórku (pouze bílé části) nebo nakrájené bílé cibule
  • 1 lžička soli a více podle chuti
  • 1 velký květák, nakrájený nahrubo
  • 1,7 l zeleninového vývaru
  • 1/4 hrnku (35 g) syrových nesolených kešu ořechů
  • 3 lžíce nasekané pažitky, k podávání
  • pár bezlepkových krutonků pro všechny, co rádi chroupou

POSTUP:

Ve velkém hrnci rozehřejte na středním plameni olej a restujte česnek, pórek, sůl asi 3 minuty, dokud zelenina nezměkne. Přidejte květák a restujte další minutu.
Přidejte zeleninový vývar, zvyšte plamen a přiveďte vše k varu. Snižte plamen na střední teplotu a vařte zhruba 20 minut, dokud květák zcela nezměkne. 
Hrnec stáhněte z plotny a nechte polévku mírně vychladnout. Přidejte ořechy a 
polévku postupně nalévejte do vysokorychlostního mixéru po částech – je potřeba ji pořádně rozmixovat – na nejvyšší možný stupeň asi 1 minutu, dokud nebude hladká a krémová.
Polévku vraťte do hrnce a zahřejte ještě na chvíli. Podle chuti dosolte (obecně se se solí snažte šetřit a zvyknout si na přirozenou chuť zeleniny.
Při podávání nalijte polévku do misek a ozdobte buď nasekanou pažitkou nebo strouhaným muškátovým oříškem.

Jsem specialista v oblasti funkční výživy. Pomáhám lidem, od prenatálního věku až po pokročilý důchodový věk, najít vhodný výživový styl a velmi často i řešení jejich zdravotních problémů skrze správně volenou stravu. Svou práci již vnímám jako poslání – díky ní mohu dělat lidi zdravější a šťastnější! Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *