Proč je lepek problém?

Pokud tápete, co je to vlastně lepek, tak je to protein, který se nachází v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. Mnoho rodičů předpokládá, že pokud bylo jejich dítě vyšetřeno na citlivost na lepek u alergologa, jsou výsledky definitivní. Většina standardních alergických testů však kontroluje pouze specifické imunitní reakce, jako je IgE nebo IgM, zatímco přehlíží jiné, jako je IgG, který je také spojen se zánětem.

Navíc vaše dítě nemusí reagovat na samotný lepek, ale může být citlivé (přecitlivělé) na jiné proteiny, které se vyskytují v lepkových potravinách. Pokud nebylo provedeno komplexní testování – včetně IgE, IgM, IgG a dalších imunitních reakcí – nemusíte mít úplný obrázek o tom, zda lepek ovlivňuje vaše dítě.

Proto při úpravě výživy dítěte klaďte důraz na eliminační diety.

Jak na to?

Nejlepší způsob, jak zjistit, zda potravina způsobuje problémy, je odstranit ji na 2–3 týdny. Pokud se symptomy během této doby zlepší a poté se vrátí, jakmile bude jídlo/ potravina znovu zavedena, máte jasný důkaz o citlivosti. Ze základu doporučuji krom eliminační diety odstranit z výživy lepek, mléčné výrobky a upozorňuji na vejce, které jsou 4.nejčastějším alergenem vůbec. Již po několika týdnech můžete vidět výrazná zlepšení mozkových funkcí – lepší oční kontakt, lepší rovnováhu, snížení primitivních reflexů a znatelný pokrok v chování a učení.

Nejčastějšími viníky v jídelníčku dítěte je lepek a mléko.

U mnoha dětí je citlivost na lepek spojena se stavem známým jako „děravé střevo“, leaky gut. V porovnání s potravinami z doby před 50 lety obsahují dnešní zpracované potraviny mnohem vyšší koncentrace lepku. Výrobci potravin používají lepek ke zvýraznění textury a chuti, díky čemuž jsou produkty atraktivnější a bohužel návykovější.

Když je lepek konzumován, tělo uvolňuje sloučeniny zvané „gluteomorfiny“, které působí podobně jako morfin a vytvářejí příjemnou reakci. To je jeden z důvodů, proč se zdá, že děti tolik přitahují zpracované pšeničné produkty – není to jen jídlo, po kterém touží, ale také neurologická reakce, kterou spouští. K podobnému účinku dochází u kaseinu, proteinu nacházejícího se v mléčných výrobcích. Zatímco děti se na těchto potravinách stávají závislými, jejich tělo se snaží je správně strávit, což vede k zánětu střev. Postupem času může tento zánět poškodit střevní výstelku, což má za následek zvýšenou propustnost střev.

Pochopení a řešení dietních problémů může razantně změnit stav, se kterým se potýkají vaše děti s behaviorálními nebo neurologickými problémy.

Máte dotaz? Napište mi na info@renatadaubnerova.cz, jsem tu pro vás!

Jsem specialista v oblasti funkční výživy. Pomáhám lidem, od prenatálního věku až po pokročilý důchodový věk, najít vhodný výživový styl a velmi často i řešení jejich zdravotních problémů skrze správně volenou stravu. Svou práci již vnímám jako poslání – díky ní mohu dělat lidi zdravější a šťastnější! Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *