JAK NA ZAVÁDĚNÍ NOVÝCH POTRAVIN PŘI SPECIÁLNÍ DIETĚ?

ANEB nenechte se vybíravým stravováním zastavit v zavedení speciální diety, která podpoří rozvoj vašeho dítě. Změna jídelníčku vybíravého strávníka vyžaduje vytrvalost a trpělivost; i ti nejvybíravější jedlíci mohou udělat nemalý pokrok a těžit tak ze zdravé stravy.

Existuje mnoho strategií „krmných terapií“. Je jen na Vás, kterou zvolíte. Dnes bych Vás ráda seznámila s několika postupy, které používám já sama či moji klienti, aby pomohli vybíravému jedlíkovi, kterého mají doma. Jdeme na to :)

Nechtějte po dítěti, aby u jídla jen vzorně sedělo. Pokud si chce při jídle hrát? Dejte mu tu možnost. Potřebuje se u toho proběhnout? Dejte mu tu možnost.
  1. Před zavedením jakékoli speciální diety se nejprve důkladně zamyslete a naplánujte seznam náhradních potravin, které bude vaše dítě jíst poté, co odstraníte problematické nebo návykové potraviny z jeho aktuálního jídelníčku. Jinými slovy – najděte několik možností snídaně, oběda, večeře a svačiny pro novou dietu.
  2. Po zahájení nové diety, jako je GFCF (bez lepku a mléka), začněte zkoušet pozvolna přidávat nové potraviny včetně zeleniny různé textury.
  3. Zapojte dítě do přípravy jídla. Od práce na zahradě, přes mytí potravin, krájení, mixování a vaření až po servírování a úklid kuchyně. V jakémkoli bodě příprav jídla se vaše dítě může zúčastnit.
  4. Vždy poskytněte kromě jednoho „nového“ jídla (klidně pouze o velikosti kuličky hrášku) také jídlo, které má vaše dítě rádo.
  5. Nevyžadujte po dítěti nic jiného, ​​než to, že se s jídlem seznámí. Nemusí jej hned jíst. Zvažte začlenění jídla do terapie nebo hry.
  6. Informujte. Dejte svému dítěti vědět, zda je to sladké, slané nebo kyselé. Snězte trochu sami a řekněte mu, jak je to dobroučké.
  7. Nejprve požádejte, aby se jídla dotklo, olízlo ho nebo ho dalo do pusinky, konzumace/ polknutí nového není hned nutná.
  8. Nechte své dítě, aby určilo množství, kolik nově nabízené potraviny sní.
  9. Zkuste tu samou potravinu znovu a znovu a znovu a znovu! Minimálně 15x!
  10. Buďte kreativní. Zkuste nové jídlo upravit tak, aby mělo dítětem preferovanou strukturu (a teplotu) – křupavé, hladké, …
  11. Vyhněte se emocionální „vazbě“ – děti cítí úzkost. Udržujte především sebe u jídla v klidu. Představte si, jak vaše dítě jí/ vychutnává nové jídlo a jakou u toho máte oba radost. Žádné litování, úzkostné pocity ani obavy.
  12. Vyhněte se nátlaku – udržte si důvěru dítěte.
  13. Vyberte si odměny nebo jiné povzbuzení – nikoli však odměny založené na jídle.
  14. Pokuste se zapojit do stolování celou rodinu, aby dítě mělo vzor a vidělo, že dané jídlo jí všichni a chutná jim.
  15. Udělejte z jídla zábavu!!!

Zapojte děti do přípravy jídla

cvičení hrubé motoriky, počítání i příprava mlsky v jednom :)

Pojďme si rozebrat první bod výše: Zapojte své děti do přípravy jídla. Pěstování potravin a jejich příprava jsou dva skvělé způsoby, jak zlepšit preference a spotřebu zdravých potravin, jako je zelenina.

Ve studii u dětí ve věku 5 až 7 let vědci zjistili, že děti jedí více jídla, které si připravily, ve srovnání se stejným jídlem připraveným někým jiným, včetně zdravých potravin/zeleniny. V této studii zjistili, že děti dokonce jedly více salátu, když si ho samy nachystaly.

Ve studii dále zjistili, že naprostá většina dětí, přes 90 % ráda ochutnávala ovoce a zeleninu, připravovala ovocné a zeleninové svačiny, pracovala na zahrádce a poznávala ovoce a zeleninu. 

Nápady na jídlo pro zvýšení rozmanitosti a výživy

  1. Buďte kreativní! Začněte přidávat zeleninu všude, kde je to jen trochu možné (do buchet, risota, omáček, lívanečků apod.) + pomalu zavádějte potraviny trochu jinak, než tomu bylo dříve. Zamyslete se, jestli dokážete udělat jídlo každý den trochu jinak – ne tak, aby ho dítě odmítlo už na dálku, ale jen trošičku pozměnit recept, aby jídlo obsahovalo trochu víc/ jiných živin.
  2. Můžete přidat maličko víc soli, aby nová verze jídla byla o trošku chutnější – nepřehánějte to, stačí opravdu jen trochu a výsledek je znát.
  3. Zkuste smíchat nebo naředit značku jídla/nápoje, které má dítě rádo, se zdravější verzí ve velmi malých dávkách, alespoň z počátku, dokud není celá původní potravina/ pokrm v podstatě 100% jiná :) – tohle funguje dobře u mléka (přechod na rostlinné), dětských přesnídávek, jogurtů apod.
  4. Dejte svému dítěti na svačinu spíše „mini jídlo“ než pořádný nášup, aby náhodou nemělo později hlad, ….naopak-ať maličko vyhladoví na hlavní jídla dne, které budou nutričně zajímavá.
  5. Dejte pozor na texturu jídla.

Textura je klíčová a ta křupavá, hmmm… to je prostě TOPKA!

Řešení textury je při vybíravém stravování velmi důležité. Zjistilo se, že orální/senzorická citlivost se často vyskytuje u dětí s vybíravými stravovacími návyky – děti s ADHD a PAS. Výběr správné textury jídla pro vaše dítě může nesmírně pomoci s jeho selektivními/vybíravými stravovacími preferencemi.

Udělejte zeleninu křupavou tím, že připravíte mrkvové chipsy, batátové hranolky aj. Maso schovejte do palačinek či zapečených pokrmů, hutnějších polévek,…tady meze nejsou, vše je to jen o nápadu a chuti něco nového zkusit. Chybí Vám nápad? Napište mi, protože víc hlav, víc ví :) info@renatadaubnerova.cz

Křupavý chlebík s pomazánkou, křupavý marokánek, křupavý perníček, křupavý řízeček nebo třeba zdravé chipsíky? Možností je nespočet, jen nepřestat hledat :)

Pokud by Vám docházela energie a měli jste to chuť vzdát, ozvěte se, něco vymyslíme, byla by to škoda!

Jsem s Vámi, Renata

Jsem specialista v oblasti funkční výživy. Pomáhám lidem, od prenatálního věku až po pokročilý důchodový věk, najít vhodný výživový styl a velmi často i řešení jejich zdravotních problémů skrze správně volenou stravu. Svou práci již vnímám jako poslání – díky ní mohu dělat lidi zdravější a šťastnější! Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *