NEJLEPŠÍ DAHL NA SVĚTĚ

Špenát, sladké brambory a červená čočka… pokud uvaříte tento dahl, možná budete příjemně překvapeni reakcí vašeho dítěte, velmi často se sní bez větších potíží. Dahl je díky čočce plný rostlinných bílkovin a vlákniny, která udělá moc dobře bakteriím ve střevě.

Začíná roční období, kdy naše těla netouží po něčem, co zahřeje. Tento dahl je (pod)zimní klasikou, nabitou čerstvou sezónní zeleninou a kořením na podporu trávení a imunity. Nejlepší na tomto pokrmu je, že je za půl hodiny hotov a když ho uděláte více, vydrží i týden! Určitě si ho oblíbíte i Vy!

INGREDIENCE:

  • 1 lžíce řepkového/ olivového/ kokosového oleje
  • 1 malá cibule najemno nakrájená
  • 1 drcený stroužek česneku
  • 2 cm velký kousek zázvoru – oloupaný a jemně nasekaný
  • špetka chilli
  • 1 lžička mleté ​​kurkumy
  • ½ čajové lžičky mletého kmínu
  • ½ čajové lžičky garam marsaly
  • 1 lžíce rajčatové pasty (protlak)
  • rajčata nakrájená na kostky (400 g, klidně konzervované)
  • 1 středně sladký brambor, nakrájený na malé rovnoměrné kousky
  • ½ hrnku červené čočky
  • 1 hrnek zeleninového vývaru 
  • 400 ml – plechovky – kokosového krému
  • 1 hrnek baby špenátových listů
  • hrst listů koriandru na ozdobu + kokosový jogurt, klíčky

POSTUP:

Zahřejte olej ve velkém hrnci , přidejte cibuli a restujte, dokud nezačne zlátnout.
Přidejte česnek, zázvor a chilli a pokračujte v restování další minutu. Poté přidejte kurkumu, kmín a garam marsalu. Lehce restujte 2 – 3 minuty, přidejte rajčatovou pastu, rajčata, batáty, čočku, vývar a kokosový krém. Dobře promíchejte a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte 20 – 25 minut, nebo dokud batáty nejsou uvařené. Na konci promíchejte listy baby špenátu. Podávejte s lístky koriandru a kopečkem kokosového jogurtu. Pokud máte větší hlad, přidejte i kopeček celozrnné rýže nebo třeba klíčky, které jsou neskutečně nabité vitaminy, enzymy a minerály.

Jsem specialista v oblasti funkční výživy. Pomáhám lidem, od prenatálního věku až po pokročilý důchodový věk, najít vhodný výživový styl a velmi často i řešení jejich zdravotních problémů skrze správně volenou stravu. Svou práci již vnímám jako poslání – díky ní mohu dělat lidi zdravější a šťastnější! Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *